Groen gas uit Wijster past maar net op het net van Rendo

Het groen gas dat eind dit jaar uit de biovergister in het Drentse Wijster gaat stromen, kan maar met de grootste moeite worden ingevoed in het net van netbeheerder Rendo. Eerdere pogingen om het gas aan het net van Enexis te slijten, liepen stuk, omdat dit al helemaal vol zit. “Het is een agrarische omgeving, waar sowieso niet veel gebruikt wordt. We zouden het in de zomer, wanneer er minder wordt gebruikt, gewoon niet kwijt kunnen.” 

Door Tijdo van der Zee

Begin juni verrichtte Gedeputeerde van de provincie Drenthe Tanja Klip-Martin de openingshandeling van de bouw van de nieuwe vergistingsinstallatie met opwerkfaciliteit voor afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster. Sindsdien vorderen de werkzaamheden gestaag. Inmiddels staat een groot deel van de vergistingstank al in de steigers. Het gevaarte verwerkt vanaf eind dit jaar zogenoemde organische natte fractie (ONF) uit huishoudelijk restafval tot 5 mln kuub groen gas per jaar en dat komt neer op ongeveer 800 kuub per dag. Een flinke hoeveelheid, waar de netten van de lokale netbeheerders niet meteen op berekend bleken.

De installatie van Attero staat in het verzorgingsgebied van Enexis, maar dat bedrijf kon het gas niet opnemen. “De installatie heeft voor ons net te veel capaciteit”, zegt woordvoerder Jan Bakker. In de winter zou Enexis geen problemen hebben met de hoeveelheid, maar in de zomer, wanneer het verbruik drastisch daalt, zou de druk op het net te groot worden. “Je wilt niet dat de boel gaat ploffen”, zegt Bakker.

Attero wendde zich toen tot netwerkbedrijf Rendo, dat niet ver van Wijster ook actief is. “Wij gaven aan dat die 800 kuub echt ons maximum is”, zegt Assetmanager Gas Johan Jonkman. Om die kwijt te kunnen is Rendo momenteel druk bezig met de aanleg van een zeven kilometer lange leiding naar Hoogeveen. Het probleem van de installatie in Wijster is dat de productie niet makkelijk teruggeschroefd kan worden: het afval wordt continu vergist. Met Gasunie kan worden afgesproken dat zij tijdelijk minder leveren, maar van Attero komt een continue stroom gas. Het aanbod is in de zomer dus snel groter dan de consumptie.

Maar als het aan Attero ligt, blijft het niet bij het vergisten van ONF. Later dit jaar wordt er besloten over het meevergisten van groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Dan komt er nog eens dagelijks 900 kuub groen gas bij. In dat geval volstaat voor Rendo een gasleiding naar Hoogeveen niet, maar moet een extra leiding van 13 kilometer worden aangelegd naar Meppel en De Wolden. “Attero moet nog beslissen”, aldus Jonkman, “Ze kunnen met een compressor ook het gas op 40 bar brengen en injecteren op het net van Gasunie. Beide opties kosten veel geld.”

In fase drie zou Attero een groengashub bouwen, waarbij boeren via een ringleiding zelfvergist biogas injecteren, dat centraal kan worden opgewerkt tot groen gas. Hiervoor heeft Attero vorige week vrijdag bij de openstelling van de SDE+-regeling een subsidie-aanvraag ingediend. De hoeveelheid groen gas die hierbij vrij komt, is volgens Jonkman vrijwel zeker te veel voor het net van Rendo. “Dat gaat dan het net van Gasunie op.”

Jonkman heeft wel ideeën hoe meer flexibiliteit ingebouwd kan worden, zowel op het net als daarbuiten. “We kunnen meer werken met opslag, bijvoorbeeld bij Attero. Dat zou voor het gas eventueel ook een warmtekrachtkoppelingsinstallatie kunnen inzetten, maar er moet ook gewoon meer groen gas gebruikt worden in bijvoorbeeld de transportsector.”

Verschenen in Energeia, 11 juli 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s