Wester IJdock: geknipt

Het Wester IJdock is een nog te bouwen eiland naast het Westerdokseiland in het IJ. Het mooie gebouw van de waterpolitie, het zogeheten Koloniaal Etablissement uit 1910, moet er voor wijken.

Een concessie van de planontwikkelaars om voldoende draagvlak in de buurt te genereren was dat de zichtlijnen op het IJ vanuit de historische binnenstad behouden zouden blijven. Dat betekende een architectonische uitdaging en leidde uiteindelijk tot een aantal insnedes in het gebouw. Mooi gebouw hoor, daar niet van, maar de insnedes dienen in ieder geval niet het doel dat ze zouden moeten dienen. Ten eerste lopen de insnedes omhoog, zodat je vanaf de Korte Prinsengracht nu misschien nog steeds naar de overkant van het IJ kan kijken, maar dan honderd meter hoog in de lucht. Een tweede, vervelender punt is de zichtlijn vanuit de Galgenstraat. De overkant van het IJ, het voormalige Galgenveld, is nota bene de naamgever van deze straat. En nu staat er op het Westerdokseiland, tussen de Galgenstraat en het Wester IJdock, een nieuw appartementencomplex waarbij géén rekening is gehouden met die zichtlijn.

Een volkomen overbodige knip dus, in het Wester IJdock.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s