Hogere rente windobligatie voor omwonenden

Hoe krijg je omwonenden mee in een windmolenproject? Bij een windpark van Eneco in de gemeente Houten krijgen inwoners de mogelijkheid te participeren voor een hoger rendement dan mensen buiten Houten.

Lanaken_-_windturbine

‘HollandseWind uit Houten’ noemt Eneco het nieuwe project, dat wordt uitgevoerd met de lokale windcoöperatie Uwind.

Houtenaren kunnen hierbij participeren in het windpark vanaf 500 euro. Eigenlijk betreft het geen echte participatie, maar een lening aan Eneco – een windobligatie – voor een periode van zes jaar.

In die periode kunnen deelnemers een jaarlijkse rente tegemoet zien van 4,5, 5,0 of 5,5 procent, afhankelijk van de windkracht en dus de opbrengst van de windmolens.
Mensen van buiten Houten kunnen ook deelnemen in het windpark, maar zij krijgen een lager rendement van 4 procent. Voor Houtenaren zijn 2800 obligaties beschikbaar; voor mensen buiten Houten 2200 stuks.

Behalve participeren, kunnen omwonenden ook stroom afnemen van de Houtense windmolens. Een ‘streekproduct’, noemt Eneco deze stroom: “Gegarandeerd windstroom uit hun eigen windmolens.”

Draagvlak

“Het moet voor alle betrokkenen in een vroeg stadium duidelijk zijn wat windenergie de omgeving kan bieden”, zo motiveert Katja Langen, directeur wind op land bij Eneco, het nieuwe participatiemodel.

Het Houtense concept is meer een combinatie van bestaande projecten, dan een geheel nieuw idee. Zo werken al veel meer organisaties met windobligaties. En Eneco deed het een paar jaar geleden zelf ook al, bij het windpark Burgervlotbrug. Toen waren de rendementen zelfs nog een stuk hoger, namelijk 8 procent. “De rente nu is inderdaad lager. Dat komt door de economische crisis, waardoor wereldwijd alle rentes zijn gedaald”, aldus een woordvoerder van Eneco.

Verschil tussen Burgervlotbrug en windpark Houten is verder dat de financiering deze keer niet door een bank geregeld wordt. Destijds was dat de Triodos bank. Ook het idee dat omwonenden meer rente krijgen dan mensen die verder af wonen heeft Eneco niet zelf bedacht. De Raedthuys Groep deed vorig jaar bijvoorbeeld al hetzelfde met windpark De Hondtocht in Dronten.

Ten slotte, het geven van extra rendement wanneer het harder waait, introduceerde Eneco ook al eerder. In 2011 kwam het energiebedrijf namelijk met HollandseWind, een energiecontract waarbij kortingen op de energierekening werden gegeven als er meer wind was.

Maar, al met al denkt Eneco met HollandseWind uit Houten toch een belangrijke stap te zetten. “Samenwerking met lokale partijen en bewoners is namelijk cruciaal”, aldus Eneco. Op termijn en bij gebleken succes wil Eneco het concept uit Houten bij meer windparken invoeren.

De drie 105 meter hoge windmolens staan langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Een groep inwoners heeft bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens een klacht neergelegd tegen het windpark.

Verschenen 14 juni 2013 op NUzakelijk.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s