Groenendijk Bedrijfskleding vestigde zich met bedrijfsonderdeel From Scratch in China om greep te krijgen op de duurzaamheid van de productielijn en om kosten te besparen. Deze duurzame ketenbenadering is een belangrijke pijler van het MVO-beleid van Groenendijk. Ook energiebesparing maakt integraal onderdeel uit van de bedrijfsvoering.
Door Tijdo van der Zee
Op het dak van het hoofdkantoor van Groenendijk Bedrijfskleding in Woerden liggen zonnepanelen. De opbrengst hiervan wordt met een display van het voormalige Ecostream ‘real live’ in de showroom aan klanten en personeel getoond. “Zonnepanelen moet je natuurlijk communiceren, dit werkt uitstekend”, zegt directeur Marien Groenendijk.
Als er een lijst was voor MKB’ers met duurzame energie-oplossingen in het bedrijfspand, dan kon Groenendijk ze bijna allemaal afvinken. Zonnepanelen op het dak, groene stroom van Green Choice die energieslurpers als borduur-, bedruk-, en naaimachnes vergroent, goede schilisolatie, bewegingssensoren voor het licht in de magazijnen met de zogenaamde ‘slow movers’, energiezuinige airconditioning, led-verlichting (zelfs in de showroom) en binnenkort waarschijnlijk T5 tl-buizen en de opdracht voor werkploegen om het licht uit te doen als een bepaalde ruimte die dag niet meer wordt gebruikt. Verder wordt er nagedacht over een WKO-systeem bij de komende nieuwbouw en nog meer zonnepanelen. En de computers moeten wanneer deze niet gebruikt worden in de standby-stand gezet worden. Groenendijk: “Dat scheelt energie, maar is ook handig voor toegang tot de computers voor updates en back-ups. Het personeel krijgt hierover regelmatig e-mails. Onze mensen hebben duurzaamheid in de genen, maar toch blijft regelmatig communiceren heel belangrijk.” Investeringen worden niet ineens gedaan, maar gefaseerd, meestal bij vervangingsmomenten. Groenendijk: “Ze moeten wel financieel verantwoord zijn.”
Keten
Naast interne duurzaamheid is een duurzame productielijn voor Groenendijk cruciaal geweest voor de bemachtiging van de gewenste ISO 14000-certificering. Om daar zicht op te houden koopt het bedrijf vooral kleding in met duurzaamheidskeurmerken zoals het Europese Ecolabel, waarin onder meer criteria zijn opgenomen over de hoeveelheid energie die wordt gebruikt tijdens het productieproces. Voor de productie in China gebruikt Groenendijk biokatoen en gerecyclede plastic flessen. Maar het bleek dermate lastig om die kwaliteit te kunnen waarborgen, dat het bedrijf zich er met From Scratch zelf ging vestigen. Nu is er continue controle. “In China vragen ze zich af waarom we die gekke grondstoffen gebruiken”, zegt Groenendijk. Bijkomend, en essentieel, voordeel is dat Groenendijk hiermee de dure tussenhandel omzeilt en zo, ondanks de hogere productiekosten, toch prijsconcurrerende producten aan kan bieden.
Duurzaam inkopen
Overheden moeten sinds januari verplicht duurzaam inkopen, maar uit onderzoek blijkt dat daar nog maar weinig van terecht komt. Dat merkt ook Marien Groenendijk: “Het mag niks extra’s kosten. Meestal zijn de keuzes voor 90 procent gebaseerd op geld. Defensie geeft expliciet aan dat duurzame producten niet meer dan 5 procent duurder mogen zijn. Ik zie het huidige beleid duidelijk als ‘duurzaam inkopen versie 1.0’. Versie 2.0 moet ons van de kinderziektes verlossen.”
Gelukkig hoeft duurzame stimulering niet alleen van de overheid te komen. Ook grote bedrijven kijken steeds meer naar de duurzaamheid van hun inkoopbeleid. Daarvan plukt Groenendijk ook de vruchten. Zo steekt het bedrijf binnenkort alle dealers van Yamaha in Europa in duurzame werkkleding.
Er schuilt een zeker idealisme in duurzaam ondernemen. “Ik besef dat ons initiatief een druppel op de gloeiende plaat is”, zegt Groenendijk hierover. Toch legt het hem geen windeieren. Groenendijk is lid van de MVO-koplopersgroep van het MKB en zit in het stakeholdersoverleg duurzaam inkopen voor de bedrijfstak bedrijfskleding. Die netwerken geven Groenendijk een voorsprong op zijn concurrenten. Netwerken is niets nieuws onder de zon. “Ik zie duurzaam ondernemen dan ook als modern, onderscheidend, ondernemen.”
Bron: EnergieGids.nl feb 2010