Greenpeace neemt groene stroom wel erg letterlijk

Stroom is stroom, daar verander je niks aan, al lijkt Greenpeace België daar anders over te denken. Volgens de milieubeweging is groene stroom namelijk heel iets anders dan grijze stroom. Letterlijk.

In een alarmerend filmpje op Youtube raadt Greenpeace consumenten daarom aan alleen groene stroom te kopen bij leveranciers die hun duurzame elektriciteit in België zelf opwekken. Want leveranciers – Nuon en Essent bijvoorbeeld – die hun energiemix vergroenen door de aanschaf van groencertificaten van duurzaam opgewekte stroom elders in Europa, belazeren de kluit. “Het is voor leveranciers door deze labels wel erg makkelijk om vervuilende stroom een groen kleurtje te geven”, aldus het commentaar in het filmpje.

Een onbegrijpelijke actie van Greenpeace, die door veel Belgische media deze week echter kritiekloos werd overgenomen. Logisch dan ook dat Nuon zich geroepen voelde te reageren.

Greenpeace zou mijns inziens een punt hebben wanneer men bijvoorbeeld zijn zorgen zou uitspreken over de de handel met Noorwegen, waarbij grijze stroom ’s nachts de stuwmeren vult die overdag groene stroom terugleveren. Daar loert het gevaar van greenwashing. Maar waarom ineens het hele systeem van groencertificaten niet deugt, mogen ze mij nog een keer uitleggen.

Zie hier het filmpje:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s