‘U wordt gesensord’

Leegstand, verloedering en een gehalveerde bierconsumptie. De Eindhovense uitgaansstraat Stratumseind kan wel een opknapbeurt gebruiken. De gemeente neemt onorthodoxe maatregelen: de straat wordt een levend laboratorium.

Het Stratumseind komt een paar keer per week tot leven. Op donderdagavond is de vierhonderd meter lange straat het domein van studenten.

En in het weekend drinkt de lokale jeugd er zijn biertjes. In de lange perioden daartussen is er eigenlijk niks te beleven. “Brouwers vertellen me dat er tien jaar geleden twee keer zoveel werd omgezet”, zegt Tinus Kanters.

Kanters leidt namens de gemeente Eindhoven het project ‘Living Lab’, dat er de komende jaren voor moet zorgen dat de straat weer prettig wordt, en winstgevend.

“Het Stratumseind bestaat nu uit 55 cStratumseindafés en zo’n tien cafetaria’s. Maar er komt steeds meer leegstand. Pandeigenaren krabben zich achter de oren want zij zien de waarde van hun bezit verminderen en lopen flinke huurinkomsten mis van soms wel tienduizenden euro’s per maand.”

Hoe ziet het Stratumseind er dan over een paar jaar uit?
“Dan is het weer een straat waar je het ook overdag naar je zin kan hebben, met horecazaken die dan open zijn en wellicht enkele winkels.”

En hoe gaan jullie dat nou precies aanpakken?
“We hebben onlangs de hele straat volgehangen met sensors. Die meten de hele dag door en geven die informatie realtime aan ons door. Door slimme koppelingen te maken tussen de verkregen data, willen we uitzoeken wat ervoor zorgt dat mensen zich prettig voelen in de straat. We zitten met een kantoor boven een kroeg in de straat. Dus echt er middenin.”

Kunt u voorbeelden geven?
“We meten het weer, dus temperatuur en regen en licht. Ook zien intelligente camera’s hoeveel mensen er de straat in en uit lopen. 3D-geluidssensors meten het geluidsniveau en ook waar het geluid vandaan komt. Door het verzamelen van Bluetooth-gegevens en Mac-adressen kunnen we de drukte op specifieke plekken meten.”

“Ook doen we aan webmining: we kijken naar tweets en andere berichten op social media over het Stratumseind en we willen dan weten of die positief of negatief zijn.”

“We krijgen ook gegevens die we niet realtime krijgen, maar bijvoorbeeld een keer in de week. Van Vodafone krijgen we bijvoorbeeld de herkomst van de mobiele telefoons. Zo weten we bijvoorbeeld dat er laatst 10 procent van de bezoekers uit Den Bosch kwam en twee procent uit Amsterdam.”

“Ook krijgen we agressiecijfers van de politie, consumptiecijfers van de brouwers, informatie van de vuilnisophaaldiensten en parkeergarages. We moeten nog een manier zien te vinden hoe we het aantal fietsen kunnen tellen.”

En Philips doet ook mee?
“De 28 lantaarnpalen krijgen komend voorjaar allemaal led-verlichting gekregen die alle kleuren van de regenboog kunnen uitstralen en alle individueel regelbaar zijn. Uniek in de wereld, voor zover ik weet. Samen met de Technische Universiteit van Eindhoven wordt onderzocht welk effect kleur en belichting kan hebben op gedrag van bezoekers.”

“De hypothese is dat het harde witte licht dat nu altijd aangaat op het eind van de uitgaansavond niet bevorderlijk is voor de sfeer. Beter kan je dan zacht wit licht gebruiken.”

Wat kunnen de ondernemers bijdragen aan een betere straat?
“Afgelopen week hebben de betrokken partijen in hierover een convenant een aantal afspraken gemaakt. Uitbaters gaan bijvoorbeeld beter hun gevels schoonhouden en misschien eens een likje verf geven. Pandeigenaren denken erover om gezamenlijk groot onderhoud uit te voeren.”

“De ondernemers en de politie zullen ook vaker met elkaar contact hebben om sneller duidelijk te hebben hoe incidenten zijn ontstaan en hoe ze de volgende keer kunnen worden voorkomen.”

Is de privacy van de bezoekers eigenlijk wel gewaarborgd?
“Hoewel we veel gegevens verzamelen, zullen we nergens persoonsgegevens vergaren of opslaan. Daarin zijn we ook niet geïnteresseerd. We werken samen met de afdeling Law and Technology van de Universiteit van Tilburg om privacygevoelige zaken goed te behandelen.”

“En mensen moeten zich er van bewust zijn dat ze meedoen in een experiment als ze door Stratumseind lopen. Dit project heeft al vaak in de lokale media gestaan, maar jongeren volgen het nieuws niet goed. We kunnen misschien borden ophangen met de tekst ‘U wordt gesensord’.”

Hebben jullie al de interesse gewekt van partijen buiten Eindhoven?
“Andere gemeenten zijn erg geïnteresseerd in wat we doen. Leeuwarden, Utrecht en Breda bijvoorbeeld hebben al bij ons geïnformeerd. En Tilburg ook. Daar is elk jaar een grote kermis en zij willen graag weten hoe je mensenmassa’s kan sturen. Wij willen onze kennis delen. Die komt voor iedereen beschikbaar.”

Op: NUzakelijk, 14 december 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s