‘Offshore trafo’s kunnen best wat kleiner’

BorWin_beta_2013
Borwin Beta

Een offshore windpark van 800 MW kan prima toe met een offshore transformatorstation van 700 MW: het waait namelijk zelden zo hard dat de turbines hun maximale capaciteit leveren. En als ze dat toch eens doen, dan waait het in de rest van Noordwest Europa meestal zo hard, dat de elektriciteitsprijs keldert. Het kan dan geen kwaad om een paar turbines af te schakelen.

Dat zegt CEO Mel Kroon van hoogspanningsnetbeheerder TenneT in een interview in de nieuwste uitgave van Offshore Wind Magazine.  Ik sprak Kroon enkele dagen voordat minister Henk Kamp bekendmaakte dat TenneT in Nederland verantwoordelijk wordt voor het aan land brengen van de stroom van de toekomstige offshore windparken.

Om de door de regering gewenste kostenreductie voor offshore windenergie van 40 procent te bereiken, gaat TenneT op grote schaal inkopen. “In plaats van tientallen kilometers kabel gaat het nu om honderden kilometers”, aldus Kroon, “Dat zal de prijs zeker drukken.” Ook het kleiner uitvoeren van de transformatorstations moet aan die kostenreductie bijdragen. “Daar kunnen we wel 10 procent mee besparen.” Kroon wil deze discussie niet alleen in Nederland voeren. “Ook in Duitsland zullen dit aanzwengelen.”

Het kabinet maakte eind september bekend dat de komende jaren offshore windparken geclusterd worden in drie zones voor de Zeeuwse, Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse kust. Het eerst zal gebouwd worden aan windparken voor de Zeeuwse kust. De stroom komt dan aan land bij Borssele, waar vanwege de kerncentrale al een stevige elektriciteitsverbinding ligt.

Lees het hele artikel hier 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s