Crowdfunding in Amerika gaat nieuwe fase in

Begin volgend jaar treedt in de VS de JOBS Act in werking, die de mogelijkheden voor crowdfunding flink zal verruimen. Sommigen spreken al van een nieuwe Amerikaanse droom.

Crowdfundingsite Startup Valley staat in de startblokken. Het platform van ondernemer Daryl Bryant draait nu in de beta-versie; voorinschrijvingen zijn al wel mogelijk, daadwerkelijk geld ophalen nog niet.

Startup Valley richt zich op startende ondernemers met slimme internetplannen en technologische uitvindingen. Het is nu nog een paar maanden wachten, dan kan het geld gaan binnenstromen. “Als je uit het juiste hout gesneden bent voor de Silicon Valley, dan ben je bij mij welkom”, aldus Bryant.

De Jumpstart Our Business Startups Act (JOBS) – begin dit jaar ondertekend door Obama, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat – maakt het mogelijk om geld op te halen bij de ‘crowd’, gewone mensen, die als investeerders ook daadwerkelijk meedelen in de winst, of rente krijgen op hun lening.

Tot nu toe verbiedt een Amerikaanse wet uit 1933 – uit de Great Depression dus – mensen met een vermogen van minder dan een miljoen dollar om te investeren in private ondernemingen.

Die vermogensdrempel vervalt binnen de JOBS Act. Ook mogen bedrijven bij veel meer mensen geld ophalen dan voorheen, alvorens zich te moeten melden bij de beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission).

Dat maakt een heel ander soort crowdfunding mogelijk dan tot nu toe gangbaar in Amerika.
Kickstarter

De wereld stond het afgelopen jaar versteld van de successen van projecten op de Amerikaanse crowdfundingsite Kickstarter. Vooral wanneer nieuwsmedia interessante projecten oppikten, stroomden de dollars binnen. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij een ‘slim’ horloge, de Pebble, dat in korte tijd 7,5 miljoen dollar ophaalde.

Toch is Kickstarter geen echt investeringsplatform. Investeerders krijgen hun beloning namelijk alleen maar in natura. Een exemplaar van het product dat ze steunen bijvoorbeeld, zoals een CD of een strip. Harde dollars kunnen zij niet verwachten. In essentie is hun investering een gift.

Het bovengenoemde Startup Valley is slechts één van de vele platforms die nu staan te popelen om een nieuwe markt te creëren en nieuw kapitaal aan te boren. En in talloze seminars, webinars en congressen wordt kapitaalminnend Amerika inmiddels klaargestoomd voor de financieringsrevolutie die de wet volgens velen tot gevolg zal hebben.

De wet komt op een moment dat een andere financieringsstroom, de lening van de bank, opdroogt. Van de aanvragen van kleine bedrijven werd in mei slechts 10,2 procent gehonoreerd. Vorig jaar rond deze tijd lag het aantal toekenningen met 9,8 procent nog lager. Veel ondernemers laten de bank in deze tijd daarom links liggen.
Amerikaanse Droom

Voorstanders menen dat de JOBS Act het voor gewone mensen mogelijk maakt om aan de basis te staan van het nieuwe Google of Facebook.

“Het zijn niet langer alleen de superrijken die kunnen investeren in nieuwe bedrijven en uitvindingen. Het is een nieuwe stroom, een nieuwe Amerikaanse Droom”, zegt Kristie Arslan, directeur van de Amerikaanse zelfstandigenvereniging enthousiast tegen persbureau Reuters.
Papierwerk

Er zijn straks wel enkele voorwaarden verbonden aan het ophalen van geld uit de crowd. Zo moet bij een streefbedrag van 100.000 dollar de financiële onderbouwing gecertificeerd zijn door een accountant.

Bij een half miljoen dollar moet deze onderbouwing zelfs zijn opgesteld in samenwerking met een accountant. Critici vrezen dat startende ondernemers vast zullen lopen in het papierwerk.

Ook mogen mensen niet zomaar hun hele vermogen in een onderneming stoppen. Het bedrag dat ze mogen investeren is afhankelijk van hun inkomen, maar komt in ieder geval niet boven 10 procent van de jaarinkomsten.

Daryl Bryant, directeur van Startup Valley ziet de toekomst in ieder geval zonnig in. In een persbericht laat hij weten: “Ik geloof dat de nieuwe wet banen zal creëren en de economie zal stimuleren. En Startup Valley zal een leidende rol spelen in de technologische ontwikkelingen in de Silicon Valley”

Door: NUzakelijk/Tijdo van der Zee, 10 augustus 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s