BIM-software voor installateurs

Installateurs die met BIM willen gaan werken zullen van hun adviseur altijd te horen krijgen dat BIM niet gelijkstaat aan innovatieve tekensoftware, maar veel meer een nieuwe manier van samenwerken in het bouwproces is. Dat mag zo zijn, op zeker moment moet er toch software worden aangeschaft. GAWALO zet een aantal pakketten voor u op een rijtje.

Het kan best moeilijk zijn om je een beeld te vormen van wat BIM-software (Bouwwerk Informatie Model) nu eigenlijk is. In welk opzicht verschilt het bijvoorbeeld van oude vertrouwde tekensoftware als Autocad? Voor zulke ‘BIM-beten’ komt een helpende hand uit onverwachte hoek: van Lego. Op de website van lego is namelijk gratis het softwareprogramma Lego Digital Designer te downloaden en daarin kan je spelenderwijs ervaren hoe het is om te modelleren in BIM. Binnen een uur heb je de basisbeginselen onder de knie.

“Kinderen bouwen daarin huisjes die eigenlijk nog mooier zijn dan wat de huidige BIM-software voor elkaar krijgt.” Dat zei bouwhoogleraar Hennes de Ridder tegen zijn toehoorders bij het Geberit BIM-seminar in november. Misschien is dat lichtelijk overdreven, maar de software maakt wel degelijk veel duidelijk over hoe BIM-software in wezen in elkaar steekt. Zo is er een uitgebreide bibliotheek met producten. Die producten plaats je direct in het model. Een muur is dus echt een muur van legosteentjes, niet een abstracte tekening van horizontale en verticale lijnen. Het programma heeft daarnaast clash control, waarmee het onmogelijk wordt om objecten te plaatsen die niet passen. Ook kan je een ‘render’ maken, die het 3D-bouwwerk in natuurlijke omgeving plaatst. Je kan zelfs een model importeren van iemand anders en dus verder werken waar de ander gebleven is. En ten slotte: met een druk op de knop stuur je het model naar Lego, die precies het juiste aantal losse bouwsteentjes in een doosje stopt, samen met de bouwtekeningen en het pakketje binnen een week naar je toe stuurt. “Een echt BIM-modelletje”, meent De Ridder.

Een BIM-model dus, maar wel één met een aantal beperkingen. Want waar Lego alleen geïnteresseerd is in of het geometrisch allemaal op elkaar past, moet je met écht BIMmen ook rekening houden met bouwfysische eisen en voorwaarden van een gebouw. Daarnaast is Lego’s productbibliotheek niet helemaal vergelijkbaar met die uit de echte wereld. Lego verkoopt namelijk uitsluitend Lego en dat maakt het uiteraard allemaal wel wat eenvoudiger.

Vier bedrijven domineren de wereldmarkt van de BIM-software. Drie komen uit Amerika, dat zijn Trimble, Autodesk en Bentley Systems. Dit zijn alle drie bedrijven met duizenden werknemers en honderden miljoenen omzet. Het vierde bedrijf komt uit Duitsland en heet Nemetschek, met een omzet van bijna tweehonderd miljoen euro en ruim duizend man personeel ook geen kleine speler.

Wellicht bekender dan de bedrijven zelf zijn de producten die ze verkopen. Autodesk maakt tekenprogramma Autocad, dat zijn BIM-opvolger heeft in Revit. Trimble staat beter bekend als maker van SketchUp (het programma dat tot voor kort van Google was en waarmee de 3D-gebouwen in Google Earth zijn gebouwd). Bentley is leverancier van Microstation en de uitbouw daarvan, AECOsim Building Designer. En Nemetschek pronkt onder meer met het in 2013 overgenomen DDS-CAD. Naast de vier wereldspelers houdt in Nederland een kleine partij dapper stand en dat is Arkey Systems uit Houten, met de BIM-software Adomi.

De overgrote meerderheid van de installateurs in Nederland werkt met de producten van Autodesk. Van oudsher tekenen tekenaars bouwbreed in Autocad. Maar met de komst van BIM wordt Autocad’s opvolger Revit steeds belangrijker. En die tekenaars blijken trouw: de meesten die eerder werkten in Autocad zullen bijna gedachteloos overstappen op Revit als de opdrachtgever dit verlangt.

Het bedrijf Bentley biedt installateurs het pakket AECOsim Building Designer, dat kan worden aangevuld met een handvol plugins. Maar het lijkt erop dat dit bedrijf in Nederland de competitie met Revit niet meer wil voeren. Sinds kort zet het namelijk vol in op het product ProjectWise, dat gericht is op communicatie en samenwerking met alle partijen in het BIM. Fabienne Pinot, woordvoerder van Bentley zegt hierover. “Dat is een oplossing voor BIM die Autodesk niet heeft.”

Trimble heeft prachtige programma’s, zoals Sketchup MEP en Trimble MEP, maar deze lijken vooral gemaakt voor de Amerikaanse markt. Dochterbedrijven van Trimble, zoals Tekla, zijn in Nederland wel actief, maar vooral in de staal- en betonbouw. Tekla BimSight, als overkoepelend BIM-communicatieprogramma, lijkt wel geschikt voor installateurs, maar dit is nog vrij nieuw en moet zijn plek nog veroveren. Voordeel is in ieder geval dat het gratis is.

Het Duitse Nemetschek is de afgelopen jaren op overnamepad geweest en heeft enkele gevestigde bedrijven als ingelijfd, zoals onlangs nog het door installateurs veel gebruikte Noorse DDS-CAD. Sinds januari 2015 doet DDS-CAD een serieuze poging het Revit-monopolie te doorbreken.

 

AutoCad
Nederland kent ook nog een vrij grote schare trouwe fans van de standalone software Adomi, van Arkey Systems uit Houten. En die schare is groeiende, zo weet Liane Oosterkamp, woordvoerder van het bedrijf. “In deze stagnerende markt is er een groeiend aandeel bij nieuwe gebruikers die nog geen systeem hebben, maar ook een sterke groei bij overstappers.” En hoe dit komt? “Adomi is zowel een BIM-modeller als een geavanceerd productietekensysteem. Het biedt de gebruiker het grote voordeel om van globaal ontwerp tot gedetailleerde uitwerking in hetzelfde pakket te blijven. Wij zien een tendens waarbij het onderscheidend vermogen van Adomi op technisch gebied wordt ingezien en gewaardeerd. Zelfs gebruikers die korter dan een half jaar geleden een concurrerend systeem hebben gekocht stappen bewust over.”

De grote buitenlandse merken kiezen er veelal voor om zich in Nederland te laten vertegenwoordigen door plaatselijke resellers, zoals Cadac en Itannex (Revit), Construsoft (Trimble) en Kubus (Nemetschek). Deze bedrijven leveren op hun beurt extra softwarepakketten en advies, die het gebruik van de buitenlandse software stroomlijnen voor de Nederlandse markt. Over het algemeen bestendigen deze resellers de dominante positie van Autodesk.

WP_20150515_17_02_04_Pro 1

overzicht-bim-pakketten-installateurs

In: Installatie Journaal en GAWALO, feb-maart 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s