Hoogleraar logistiek: ‘Er komen steeds meer afleverpunten’

Thuiswinkelen en de logistiek die dit met zich meebrengt, groeien elk jaar fors. Retailers en pakketbezorgers zien kansen, maar worstelen ook met lage winstmarges en complexe planningen, ziet Kees Jan Roodbergen, hoogleraar Kwantitatieve Logistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het aantal bezorgde pakketjes groeit al enige tijd zo’n zeven procent per jaar. Desondanks is deze markt nog altijd miniem vergeleken met de markt van de winkelbelevering, die andere tak van de last mile delivery. Toch wordt al volop nagedacht over de consequenties van deze groeimarkt. “Pakketbezorging groeit razendsnel. We moeten echt concepten gaan ontwikkelen die dit proces duurzaam kunnen maken”, zo stelt Roodbergen.

Een van de trends hierbij zijn afhaalpunten. Roodbergen: “Dat is zowel voor pakketbezorgers als retailers aantrekkelijk, want het beperkt het aantal aflevermomenten en trekt klanten eventueel de winkel in. En het is ook fijn voor klanten, want die hoeven niet meer een hele dag thuis te wachten op hun pakket.”

Toch zal op langere termijn de groei van het aantal afhaalpunten geremd worden, denkt Roodbergen. Want als bij thuislevering het aflevertijdstip steeds nauwkeuriger bepaald kan worden, zal die optie weer aantrekkelijk worden. “Als iemand zeker weet dat het pakketje tussen vier en zes bezorgd wordt, dan kan hij wel een uurtje eerder naar huis om even te wachten. En nu ook avondbestellingen en zondaglevering in opkomst zijn, wordt dit voor de klant een steeds betere optie.”dhl-packstation

Volgens Roodbergen is er bij consumenten vaak de vreemde notie dat logistiek gratis is. Retailers en bezorgdiensten hebben hen lang in die waan gelaten door bezorging niet in rekening te brengen, een tactiek die direct consequenties heeft voor de marges op hun producten. Maar deze opzet zal snel veranderen. “We zullen de komende tijd steeds meer prijsdifferentiatie zien. Je pakketje ophalen bij een afhaalpunt zal dan gratis zijn, terwijl je bij thuisbezorging betaalt. Elk tijdslot heeft dan zijn eigen prijs. Dit is iets wat Albert Heijn al jaren geleden heeft geïntroduceerd. Consumenten krijgen zo door dat logistiek wel degelijk een prijs heeft. Het zal ook bij de retailers en bezorgdiensten de druk wat van de ketel halen.”

Ziet Roodbergen nog grote verschuivingen optreden in de markt? Zullen er pakketbezorgers het loodje leggen? “Dat is lastig te zeggen. Ik denk wel dat er in de buitengebieden, de krimpregio’s, consolidatie zal optreden. Het is namelijk niet erg efficiënt dat iedereen met halflege auto’s zijn eigen pakketjes gaat bezorgen. Daar zal men waarschijnlijk gaan samenwerken. In de steden blijft genoeg ruimte voor meerdere partijen.”

In: Transport en Logistiek, bijlage bij de Telegraaf, April 2015

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s