‘Pas open BIM-standaarden toe bij renovatie Tweede Kamer’

Het Rijksvastgoedbedrijf moet de open BIM-standaarden ETIM RT en CB-NL inzetten bij de renovatie van de Tweede Kamer en de rest van het Binnenhof. Dat zegt Jan Al, programmamanager BIM bij Uneto-VNI en voormalig directievoorzitter bij BAM Techniek.

“De Tweede Kamer zou een prachtig voorbeeldproject zijn”, zegt Al. Het Binnenhof-complex in Den Haag, waar de Tweede Kamer onderdeel van uitmaakt, gaat vanaf 2020 5,5 jaar dicht voor een grondige renovatie, die naar schatting zo’n half miljard euro gaat kosten. Over deze renovatie gaf minister Stef Blok in een Kamerdebat in december al aan dat het Binnenhof voor deze verbouwing “digitaal in beeld” zal worden gebracht én dat gebruik zal worden gemaakt van de open communicatiestandaard VISI, die is ondergebracht in het recent geopende BIM-loket.

Maar alleen VISI gaat Al niet ver genoeg: alle open BIM-standaarden die in beheer zijn bij het BIM-loket en de stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie moeten zoveel mogelijk worden toegepast bij de renovatie. Dat zou volgens de BIM-programmamanager een enorme slinger geven aan het gebruik van de in Nederland ontwikkelde BIM-standaarden. Al: “Het Rijksvastgoedbedrijf moet een aantal voorbeeldprojecten opzetten waarbij maximaal gebruik gemaakt wordt van de standaarden die wij met elkaar omarmen.” Het gaat dan onder meer de standaarden CB-NL (concepten) en ETIM RT (objecten). Illustratie2a

Al doet zijn uitspraken in de aanloop naar een BIM-evenement van Uneto-VNI, dat morgen [sic!] op de VSK-beurs gehouden wordt. Bij dat evenement wordt de BIM-standaard ETIM RT gepresenteerd; een standaard waar zo’n twee jaar aan is gewerkt door fabrikanten, installateurs en softwarehuizen. De ontwikkeling ervan heeft volgens Al ongeveer een miljoen euro gekost in geld en manuren. De ETIM RT-standaard is volgens Al een belangrijke bouwsteen in een bouwpraktijk die moet leiden tot “probleemloze uitwisselbaarheid van informatie. Mét open standaarden, waardoor je geen last hebt van vendor lock-in.”

ETIM RT is gebaseerd op de al veel langer bestaande en algemeen aanvaarde classificatiestandaard ETIM. De installatiesector gebruikt ETIM om de technische specificaties van installatietechnische producten te beschrijven. Bij de nieuwe ETIM RT is de bestaande standaard aangevuld met parameters die het mogelijk maken ermee te rekenen en tekenen in BIM-modellen.

Vooral voor fabrikanten moet de komst van ETIM RT de druk van de ketel halen, want zij moeten nu vaak al hun producten in “wel tien verschillende formaten aanleveren”, omdat de meeste BIM-softwareprogramma’s eigen methodieken erop nahouden. Maar de roep om standaarden kwam zeker niet alleen van fabrikanten, zegt Al: “Juist veel installateurs gaan de ontwikkelingen van ETIM RT niet snel genoeg. Zij willen dat we opschieten omdat ze echt last hebben van alle verschillen tussen de BIM-modellen.”

Op de VSK-beurs wordt de gloednieuwe ETIM RT standaard feestelijk overgedragen aan de stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie en wordt ook de Uniforme Objectenbibliotheek gelanceerd, die gevuld zal worden met objecten – zoals luchtbehandelingskasten, cv-radiatoren, besturingspompen – die zijn uitgewerkt in ETIM RT. De kwaliteit van deze bibliotheek zal bewaakt worden door beheerorganisatie 2BA.

Het is de bedoeling dat de nieuwe standaard sector-overstijgend is: ook de bouw wordt aangemoedigd om aan te haken bij de ETIM-standaard. Hiertoe worden ook al enige tijd pogingen ondernomen. ETIM voor de Bouw, zo wordt deze standaard genoemd, waaraan ETIM in opdracht van Hibin en Bouwend Nederland al een paar jaar werkt. Maar voordat deze standaard gemeengoed is, zijn we toch al snel een paar jaar verder, denkt Jan Al.

In de installatiesector werkt namelijk zo’n 80 procent van de bedrijven al vijftien jaar lang met ETIM, terwijl het speelveld in de bouw nog steeds verdeeld is. Al: “In de bouw is standaardisatie een weerbarstiger proces. Daar zijn grote verschillen in hoe met productinformatie wordt omgegaan. De bouw heeft veel grote leveranciers die maatwerk willen bieden en daar meerwaarde uit willen halen. En dat kan wel eens schuren met de bredere branchebelangen.”

In: Cobouw, 2 februari 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s