Woningcorporatiekoepel Aedes wil af van de bepaling in de Woningwet die het corporaties verbiedt om zonnestroom rechtstreeks aan het net te leveren. De koepel grijpt een praktijkvoorbeeld uit Katwijk aan Zee aan om zijn punt te maken.
Door: Tijdo van der Zee, op Energeia 17 oktober 2018
Woningcorporatie Dunavie in Katwijk aan Zee ontving in de SDE+-najaarsronde van 2017 subsidie voor 31 PV-projecten, die een gezamenlijk vermogen vertegenwoordigen van 1,9 MW.
Het was de bedoeling om de opgewekte stroom rechtstreeks te leveren aan het net, zonder deze eerst aan de bewoners aan te bieden. “Ik heb deze constructie na de subsidietoekenning door RVO voorgelegd aan de Autoriteit woningcorporaties, omdat ik twijfelde of wij dit mochten doen”, zegt René Penning, manager Vastgoed bij Dunavie.
Nee, dat mag niet, was het eenvoudige antwoord van de Autoriteit woningcorporaties. De huidige Woningwet staat dit namelijk niet toe. Voorwaarde voor het aanbrengen van duurzaamheidsvoorzieningen is namelijk dat die uitsluitend ten goede komen aan de eigen huurders of bewoners binnen de Vereniging van Eigenaren waarvan de corporatie lid is.
Salderen
En dat is dan ook de standaard werkwijze voor corporaties die hun woningen willen verduurzamen. Zij laten de stroom via slimme verdelers door de individuele woningen stromen, waar die gemeten wordt door individuele elektriciteitsmeters. En dan kan er gebruik worden gemaakt van de salderingsregeling, die per 2021 plaats zal maken voor een terugleversubsidie.
“Maar ik vind dat de Woningwet hier extreem streng is, of dat de Autoriteit woningcorporaties de wet extreem streng uitlegt”, zegt Penning. “Onze financiën zijn heel transparant. Het is de vraag hoe direct het belang van de bewoners precies moet zijn. Het is namelijk best mogelijk om de opbrengsten uit zonnepanelen in bijvoorbeeld een lagere huur te laten terugkomen.”
De vastgoedmanager van Dunavie hoopt dat de wet snel wordt aangepast, zodat hij de subsidie alsnog zal kunnen gebruiken. “We beslissen over een maand. Als er geen zicht is op een wetswijziging, zullen we de PV-panelen alsnog wel installeren, maar dan zonder gebruik te maken van de SDE+-subsidie.”
Coulance gevraagd
Net als Penning vindt ook woordvoerder Tonny Dijkhuizen van Aedes dat de Woningwet verduurzaming van het corporatiebezit in de weg zit. “Wij vinden dat de Autoriteit woningcorporaties hier coulanter mee om moet springen. Dunavie is niet de enige corporatie waar dit probleem speelt.”
“Wij horen dezelfde geluiden van andere corporaties. Directe levering aan het net is goedkoper dan salderingsconstructies. Aanpassing van de wet zal de energietransitie dus versnellen.” Aedes laat weten hierover in gesprek te gaan met het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Naschrift: In november medldde Minister Kajsa Ollongren dat ze vindt dat woningcorporaties zich voorlopig aan hun kerntaken moeten houden. Directe levering aan het net hoort hier niet bij.