Pottenbakker haalt winst uit slimme inkoop

Potten bakken is een energie-intensief proces. Newland Pottery houdt grip op deze kostenpost met Nuon Herprijs. “Winst maak je tegenwoordig vooral aan de inkoopkant.”

Bij Newland Pottery in Lelystad rollen wekelijks zo’n 30.000 bloempotten van de band. De zachte klei wordt in ronde staven van ongeveer een meter lengte aangevoerd uit Duitsland. Een machine snijdt die in kleinere stukken en perst ze in een mal tot de gewenste vorm.

Daarna moeten de potten twaalf uur drogen, krijgen ze een mooi laagje glazuur in de spuitmachine en gaan ze de oven in.

Op een temperatuur van meer dan 1000 graden harden ze daarin uit en worden waterdicht. Dan moeten ze nog even afkoelen. Een etmaal nadat de klei binnen kwam, kan die als de bloempot de fabriekshal alweer worden uitgereden, richting afnemers als Albert Heijn, Marskramer en Blokker.

Verwarming

pottenbakker
Foto Christiaan Krop

“We hoeven onze werkruimtes eigenlijk nooit te verwarmen, daar zorgen de ovens wel voor”, zegt Rob Bos in zijn behaaglijk warme kantoortje. Bos begon zijn pottenbakkerij in 1978 in Bussum en verhuisde in 1985 naar de huidige locatie aan de rand van Lelystad. Inclusief Bos werken er dagelijks acht mensen om het productieproces soepel te laten verlopen.

Dat Bos zijn verwarming niet hoeft aan te zetten is mooi meegenomen. Energie is namelijk al een flinke kostenpost. 13 procent van zijn kosten komt van energie, waarvan 10 procent voor gas en 3 procent voor elektriciteit en daarmee is zijn productieproces behoorlijk energie-intensief te noemen. “Gas en elektriciteit vormen inderdaad een significant deel van mijn kosten”

Rob Bos en Nuon gaan samen heel ver terug “Ik had al een contract met PGEM, één van de voorlopers van Nuon”, zegt hij. “Ik ben altijd tevreden geweest en nog steeds ben ik content met hun service.” Sinds een half jaar heeft de pottenbakker een Nuon Herprijs-contract.

Ik vind het belangrijk dat ik niet voor verrassingen kom te staan. Ik weet nu al dat mijn energieprijs over een jaar niet zal zijn gestegen. En wellicht komt die zelfs lager uit. Zo kan ik veel beter anticiperen en dat is goed voor de zaken.”

Klei

In Nederland zijn niet veel grootschalige pottenbakkers meer over. “Er zijn vijf grote pottenbakkers en dan nog ongeveer vijf souvenirfabriekjes”, zegt Bos. Concurrentie ondervindt hij behalve van deze bedrijven toch voornamelijk van bedrijven in Duitsland en China. “De klei komt namelijk uit Duitsland. Duitsers hoeven hun klei daarom niet te importeren en hebben dus lagere kosten.”

Dat de Chinezen goedkoop kunnen produceren, dat weet iedereen. Toch verbaasde Bos zich nog over de enorme prijsverschillen. “Dat viel me wel wat tegen.” Door zich te specialiseren in grotere bloempotten, waarbij de transportkosten voor de Chinezen beginnen aan te tikken, wist Newland Pottery de concurrentie uit Azië af te troeven.

“Productiebedrijven in Nederland maken echt geen 20 of 30 procent winst meer. Het gaat om de procentjes”, aldus Bos. “Je verdient je geld tegenwoordig eerder met slimme inkoop dan met de verkoop. Natuurlijk moet je je producten verkopen, maar de verkoopprijzen zijn gewoon heel erg scherp in deze tijd.”

Goede inkoper

Startende ondernemers focussen vaak op zoveel mogelijk verkopen en kijken dan pas eens naar de inkoopkant. Logisch, denkt Bos, omdat het bij inkoop vaak om kleinere bedragen gaat op veel verschillende posten. Daar lijkt het verschil niet direct vandaan te komen.

“Maar wie langer in het vak zit veronachtzaamt de inkoop niet meer. Nee, wie geen goede inkoper is, zal nooit een goede verkoper worden. Dat staat vast.”

Artikel in een reeks van zeventien advertorials voor Nuon HerPrijs op NUzakelijk – 15 oktober 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s