Zonnebedrijf Bigsolar speelt in ‘andere league’

De naam zegt eigenlijk alles. Bigsolar, een nieuw Amsterdams zonnebedrijf, wil grootschalig inzetten op leaseconstructies voor zonnepanelen op particuliere daken. “Alleen door op grote schaal te werken profiteren we van essentiële inkoopvoordelen en kunnen we investeerders aan ons binden.” Dat zegt Philip Elias, de nieuwe directeur van het zes man tellende bedrijf, donderdag tegen Energeia.

Elias is geen onbekende in de solarwereld. Tot vorig jaar was hij manager bij de inmiddels ter zielen gegane distributeur Sunconnex. Oprichter en eigenaar van Bigsolar is mediaondernemer Maarten van den Biggelaar, die eerder onder meer Quote en Veronica Nieuws Radio oprichtte. Van den Biggelaar en Elias liepen elkaar enige tijd terug “tegen het lijf”, aldus Eias, waarna het duo begon te sleutelen aan het leaseconcept.

Door investeringen van samen ongeveer EUR 3 mln door het Amsterdamse Klimaat & Energiefonds (Akef) en het Utrechtse energiefonds Stichting Energietransitie Utrecht kunnen bewoners uit deze twee steden zich vanaf nu aanmelden voor de installatie van gemiddeld tien panelen op het dak. Er is op dit moment voldoende geld beschikbaar voor ongeveer 3.000 installaties. Stichting Doen investeerde daarnaast nog een niet nader bekendgemaakt bedrag in de holding.

Investeerders werden onder meer over de streep getrokken doordat onderhandelingen met “verschillende banken voldoende zekerheid” bood dat er een lening komt. Om welke banken het gaat, wilde de nieuwe directeur niet zeggen. “Maar ze zijn vooral ingestapt omdat ze in het concept, het team en de aanpak geloven”, aldus Elias.

Bigsolar wil uitbreiden naar de rest van het land en is daarvoor momenteel in gesprek met de verschillende provinciale energiefondsen. De gesprekken met Friesland zijn volgens Elias het verst gevorderd. “Kleinere partijen zoeken vaak financiering bij concrete projecten. Op die manier blijven de kosten hoog. Wij draaien het om. We verzekeren ons eerst van de financiering, om meteen grootschalig van start te kunnen gaan. Wij spelen echt in een andere league dan andere zonnebedrijven.”

Klantenwerving zal niet via TV- of radioreclame gaan, maar meer op lokaal niveau via directe mail, flyers en sociale media. Bigsolar verzorgt de marketing en de financiën zelf, maar laat de inkoop, de installatie en de energiemonitoring over aan het Britse bedrijf Solar Century, dat ook in Nederland een kantoor heeft. Solar Century verzorgt ook de inkoop en installatie voor de PV-panelen die Ikea aanbiedt.

Er wordt gewerkt met zwarte monokristallijn 265 Wp panelen van het Chinese JA Solar. Omvormers zijn van het eveneens Chinese JFY. “In Europa tamelijk onbekend, maar op de Australische markt de grootste”, aldus Elias.

Fixed_Tilt_Solar_panel_at_Canterbury_Municipal_Building_Canterbury_New_Hampshire

Klanten gaan met Bigsolar een leasecontract aan voor 17 jaar. Na inventarisatie van de geschiktheid van het dak voor zonnepanelen zal de installateur ook ín huis kijken of er mogelijkheden zijn om de bestaande verlichting te vervangen door Interlight LED-verlichting van het bedrijf Koopman. Mocht daar wat uitkomen, dan kan ook LED-verlichting in het contract worden meegenomen. Het contract bij Bigsolar komt in de vorm van een abonnement, een maandelijks vast bedrag. Bigsolar claimt dat de besparing op de energierekening groter is dan de abonnementskosten, zodat de klant al na de eerste maand enkele tientjes bespaart.

De apparatuur blijft eigendom van Bigsolar. Bij verhuizing ziet Bigsolar het liefst dat het abonnement wordt overgenomen. Ook meeverhuizen van de spullen is mogelijk, maar demontage en opnieuw installeren is voor rekening van de klant. “Het is mogelijk dat men liever het contract opzegt. Dit kan bij ons wel, maar we zullen de klant wel vragen om reële kosten te vergoeden. Het gaat niet om grote boetes, maar wij moeten natuurlijk wel onze verplichtingen na kunnen leven”, zegt Elias.

Tijdo van der Zee
22 januari 2015
Copyright©, Energeia, 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s