Met Beacon Mile maakt Amsterdam symbolisch keuze voor Internet of Things

Bij een internet horen zoekmachines. Bing, Yahoo en Google zijn de grote jongens van het ‘gewone’ internet. Met de opkomst van het Internet-of-Things (IoT), of het Internet-van-Alles, maken de new kids on the block hun opwachting. Startups als Shodan, Noustix en Thingful doen er alles aan om de nieuwe top dog te worden.

19 biljoen dollar, zo veel zal het Internet-of-Things de komende tien jaar waard worden. En in 2020 zullen zo’n 50 miljard dingen gekoppeld zijn aan het internet. Dat is althans de voorspelling die Cisco-CEO John Chambers vorig jaar deed bij de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Lastig natuurlijk, om een prijskaartje te hangen aan zo’n nieuwe ontwikkeling, maar dat dit groot gaat worden, daar twijfelt niemand aan.

Wat IoT eigenlijk precies is, daar verschillen de meningen over. Ik hou het er maar op dat alle apparaten straks een zender (en ontvanger) krijgen, die allemaal data naar het web sturen, die andere apparaten dan weer kunnen verleiden tot een actie.

Afgelopen donderdag was er in Amsterdam een interessante bijeenkomst die was georganiseerd door de gemeentelijke Chief Technology Officer – een gloednieuwe ambtelijke functie – en zijn team. In een hip reclamekantoortje aan de Krom Boomssloot werd de ‘Amsterdam Beacon Mile’ aangekondigd, waarmee een symbolische stap gezet werd naar een stads Internet-of-Things – of een Smart City, wat Amsterdam zo graag wil zijn. In een lint van het Centraal Station naar het Marineterrein komen ongeveer honderd iBeacons van het bedrijf Glimworm te hangen, die telkens een klein signaal uitzenden.

Nu is deze technologie niet splinternieuw, want al een jaar of twee te vinden in winkels, maar in de buitenlucht heeft het ‘beacon’ met heel andere omstandigheden te maken, zoals vandalisme, en weersinvloeden. Ben benieuwd of ze het volhouden.

Wie straks langs de beacons loopt en de benodigde hardware en software op de telefoon heeft geïnstalleerd, kan de informatie via een speciale Bluetooth-verbinding (Bluetooth Low Energy – BLE) uitlezen. Dat is bijvoorbeeld informatie over het gebouw waar die persoon langs loopt, of over de beste wandelroute. Het zullen straks niet zozeer deze ‘bakens’ zijn die het verschil gaan maken, maar vooral wat software met de vergaarde brij aan informatie kan. Het is om deze reden dat zogenoemde hackatons worden georganiseerd. Daarbij sluiten tientallen whizzkids zich een dag op om mooie plannen en apps te ontwikkelen voor nieuwe IoT-platforms. Dat kan het iBeacon-platform zijn, of, zoals afgelopen week nog, het Toon-platform, de slimme thermostaat van Quby, die Eneco verkoopt. In het kantoor aan de Krom Boomssloot waren in ieder geval genoeg aanwezigen die zich wilden verbinden aan het beacon-project. Zo was er bijvoorbeeld een man van KPN die wilde onderzoeken in hoeverre KPN’s nieuwe IoT-netwerktechnologie LoRa zijn diensten kon bewijzen.

WP_20150305_17_06_11_Pro

Bij dezelfde bijeenkomst was ook Moeen Khawaja, partner bij het nieuwe bedrijf Thingful, één van de initiatieven van het Londense bedrijfje Umbrellium. Wat Khawaja wil met Thingful is nu juist al die kleine zendertjes, die ‘things’, in heel de wereld opsnorren en laten zien wat ze te melden hebben. Aangezien dat er binnenkort tientallen miljarden zijn, zal dit nog een hele kluif worden. Ook zal er op één of andere manier een rangorde moeten komen, een manier van sorteren, omdat sommige data beter zijn dan andere. Sommige zenders werken bijvoorbeeld niet goed, of zijn niet goed geïnstalleerd. Thingful doet dat met ThingRank, omschreven als een “patent-pending geospatial device data search ranking methodology”. Volgens Khawaja is het heel lastig om precies uit te maken welke data nuttig zijn en welke niet. Wie die code gekraakt heeft, die is binnen.

Business Model IoT is anders

De lijst met databronnen bij Thingful is nu nog enigszins beperkt, en loopt uiteen van zenders in zeeschildpadden van The Sea Turtle Conservancy tot weergegevens van de Franse thermostaten- en weerstationsmaker Netatmo. Twee van de lessen die mij bijgebleven zijn van de presentatie van Khawaja: Ten eerste het business model bij IoT. Dat is wezenlijk anders dan bij internet, omdat IoT-data een heel andere aard hebben en omdat consumenten deze data op een andere manier tot zich nemen. Veel bedrijven in de sector hebben nog niet goed uitgevogeld hoe ze deze data te gelde kunnen maken. Een tweede les, die gaat over de auto-industrie. Khawaja: “Auto’s zitten vol met chips. Autofabrikanten zitten op een data-goudmijn, maar ze weten totaal niet hoe ze daar mee om moeten gaan. Ze zijn als de dood om straks alleen nog maar leveranciers van rijdend metaal te zijn. Maar de omschakeling maken naar IoT-data-analyse, daar zijn ze nog nauwelijks mee begonnen.”

Thingful is niet de enige in zijn soort. Ook bedrijven als het Pakistaanse Noustix (“a system which collects and stores spatio-temporal data from multiple open sources, and turns them into a single stream for third parties”) en Shodan (“The world’s first search engine for Internet-connected devices”) rammelen nadrukkelijk aan de poort.

Het Internet-of-Things zal tien keer meer impact op de wereld hebben dan het ‘oude’ internet, stelde Cisco-CEO John Chambers vorig jaar. Dat zou betekenen dat de opvolger van Google nóg machtiger zal worden dan het immense bedrijf in Mountain View. Ja, of niet  natuurlijk. Het Internet-of-Things heeft ook bottom-up-achtige trekjes, decentraal, democratisch en transparant en zo. Ook bij Moeen Khawaja, van Thingful, is het besef doorgedrongen dat het beide kanten op kan gaan: “Wij kunnen dit systeem nu nog met z’n allen vormgeven, en laten we dat deze keer goed doen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s