Nuon vervangt besturingssysteem Hemweg-kolencentrale

Nuon vervangt besturingssysteem Hemweg-kolencentraleNuon gaat het besturingssysteem voor de Hemwegcentrale vervangen. Het bestaande systeem van leverancier ABB dateert nog van 1993, toen de centrale in gebruik genomen werd, en is verouderd.

Het gaat om het besturingssysteem voor Hemweg 8, de kolengestookte eenheid met een vermogen van 630 MW. De gasgestookte eenheid 9 (435 MW) is pas operationeel sinds 2012 en valt buiten de opdracht.

“Soft- en hardware zijn zodanig verouderd -onderdelen zijn zelfs niet meer leverbaar- dat een upgrade niet voldoende zou zijn”, laat Nuon-woordvoerder Anouk IJfs weten. Zo zou 90% van de gebruikte softwarekaarten vanaf volgend jaar niet meer verkrijgbaar zijn.

Maar waarom zou Nuon nu nog investeren in een centrale die wellicht toch moet sluiten? Op Tenderned schrijft Nuon: “To protect the asset value” -om de waarde van het materieel te beschermen. Maar volgens IJfs is het ook gewoon “pure noodzaak”. “Het systeem moet vervangen worden, ongeacht de mogelijke sluitingsdatum van Hemweg.”

Een gekleurde schoorsteen in verband met de Gay Pride (Fotobron: Nuon)

Nuon wil het werk aan een nieuw besturingssysteem laten uitvoeren tijdens de al geplande zomerstop van 2018. IJfs: “Omdat de doorlooptijd wat betreft engineering en levertijden zo’n 18 maanden in beslag neemt, is de tender al uitgezet.”

Een eventuele leverancier dient er rekening mee te houden dat er in de nabije toekomst ook biomassa bijgestookt kan gaan worden in Hemweg 8. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is geheel afhankelijk van het politieke besluit over het lot van de resterende kolencentrales in Nederland. Eerder wilde Nuon meedingen om biomassa-subsidie in de eerste SDE+-ronde van dit jaar, maar het bedrijf zag daar van af omdat nog onduidelijk was of de Hemweg-centrale wel of niet kon blijven draaien.

In de tussentijd is Nuon wel druk bezig met de voorbereidingen op biomassabijstook –project Future Hemweg gedoopt. Zo loopt er een uitgebreide inventarisatie van de kosten van kade-aanpassingen, de installatie van hijskranen, het aanbrengen van roetfilters, opslagsilo’s, transportbanden en apparatuur voor de reiniging van de houtpellets: alles om de biomassa van het schip in de brander te krijgen. IJfs: “De selectie van mogelijke leveranciers is in volle gang.”

Wat een nieuw besturingssysteem gaat kosten wordt niet bekendgemaakt. Maar ter indicatie: toen leverancier ABB in 2004 een contract tekende voor het installeren van een vergelijkbaar systeem bij twee verbrandingslijnen van de centrale van het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam, moest het AEB daar EUR 4,5 mln voor neertellen.

Tijdo van der Zee, in Energeia, 6 augustus 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s