Vergister Schiermonnikoog loopt vast op glycerine

Er komt voorlopig geen co-vergister op het eiland Schiermonnikoog. Coalitiepartijen Ons Belang en D10 van de gemeente Schiermonnikoog willen het voormalige Omrin-terrein, waar de vergister gepland is, niet verkopen. Struikelblok blijkt de aanvoer van glycerine van het vasteland.

Zes boeren op het Waddeneiland willen al jaren een mestvergister bouwen, die jaarlijks 2 mln kuub groen gas zou kunnen produceren, ofwel 80% van de aardgasbehoefte van het eiland. In 2009 kwamen zij met de gemeente overeen dat zij het voormalige Omrin-terrein konden overnemen om daar de installatie neer te zetten.

Nu komt de gemeente terug op deze eerdere toezegging. Een alternatieve locatie is niet voorhanden. “Nu raken we de subsidie van EUR 1 mln uit het Waddenfonds kwijt, en vervallen de vergunningen. De kans dat we nu nog een vergister zullen bouwen wordt wel erg klein”, zegt Martin Hagen, één van de zes boeren, die zich verenigd hebben in het Samenwerkingsverband Groen Gas Schiermonnikoog (SGGS).

De plannen voor een groengas-installatie versnelden begin 2013, toen energiebedrijf Greenchoice instapte en toezegde het gas af te nemen en ook een toezegging deed kapitaal in te leggen en de benodigde kennis te leveren. Om een gezonde businesscase te kunnen maken, zo concludeerden de partijen, zijn mest en gras- en snoeiafval van het eiland niet voldoende. Besloten werd dat maximaal een kwart van de jaarlijkse 20.000 ton biomassa van het vasteland zou komen in de vorm van glycerine. “Dat zijn energierijke stromen”, zegt Hagen, “die heb je gewoon nodig want de vergisting van gras en mest is niet rendabel.”

Hagen is zich altijd wel bewust geweest van het feit dat de vergister omstreden is, maar toch is hij nu verbaasd. “We hebben de gemeenteraad op meerdere momenten geïnformeerd. En we hebben in juni een excursie georganiseerd naar een soortgelijke vergister in Oudemirdum. Toen was een meerderheid nog positief. Nu is een aantal gemeenteraadsleden kennelijk ineens 180 graden gedraaid.”

Volgens Harm Carrette, fractievoorzitter van Ons Belang, wisten de partijen op voorhand dat er een risico was dat de verkoop niet door zou gaan. “Wij zijn al sinds 2009 tegen deze vergister.” Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen wonnen Ons Belang en D10 samen drie zetels en komen nu op een totaal van zes van de negen. “De vergister was een belangrijk verkiezingsthema, de kiezer heeft dus gesproken”, aldus Carrette, wiens partij Ons Belang vóór de verkiezingen nog in de oppositie zat. “Wij zijn niet tegen een vergister, die is best welkom. Maar het gaat om het principe. Wij willen namelijk dat het eiland zelfvoorzienend wordt, en met de aanvoer van glycerine is daar geen sprake van. Dan gaat het puur om het geld.”

Komende dinsdag neemt de gemeenteraad het besluit over de verkoop van de Omrin-grond.

Door: Tijdo van der Zee
In: Energeia, 14 oktober 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s