Nieuwe stoomdeal met Essent mislukt: Attero steekt EUR 100 mln in eigen turbine

Attero en Essent hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over de verlenging van het contract over de levering van stoom van de afvalcentrale van Attero naar de WKC van Moerdijk. Attero wil nu voor EUR 100 mln zelf een stoomturbine installeren die vanaf 2017 elektriciteit kan leveren. Essent reageert teleurgesteld.

AZN Moerdijk van Attero en de daarnaast gelegen WKC Moerdijk I van Essent zijn al vanaf 1997 (toen Attero nog onderdeel was van Essent) verbonden met een stoomleiding die hogedrukstoom met een druk van 100 bar en 400 graden Celsius vervoert die in de WKC wordt omgezet in elektriciteit. Dat contract loopt door tot eind 2017. “We hebben over verlenging van het contract geen overeenstemming kunnen bereiken”, zegt Attero-woordvoerder Léon Dirrix, die verder hierover geen details wil prijsgeven.

Dat betekent dat na 2017 de levering aan Essent én de levering aan Shell Moerdijk, die via Essent loopt, ten einde komt. En er dus een alternatief moet komen. Attero zoekt dat in een eigen turbine. Momenteel zijn er vier verbrandingslijnen. Drie daarvan leveren de stoom rechtstreeks aan Essent. De vierde lijn is uitgerust met een eigen kleine turbine die 14 MW stroom levert, de resterende stoom gaat ook naar Essent.

De nieuw te bouwen turbine moet de stoom uit al deze vier verbrandingslijnen gaan gebruiken – de centrale levert 450 ton stoom per uur – om een elektrisch vermogen van 127 MW op te wekken. De kleine 14 MW turbine wordt dan uit bedrijf genomen. Attero heeft voor de bouw van de turbine aannemer Kraftanlagen München GMBH in de hand genomen. Welk merk turbine wordt gekozen is nog niet duidelijk. De aannemer heeft het recht bedongen om hier op een later tijdstip een beslissing over te nemen. Hoe dan ook zal dit over enkele maanden bekend gemaakt moeten worden. Omdat de bouw direct na de zomer van start moet gaan.

Overigens wil Attero de optie houden om stoom te leveren “om de flexibiliteit zo groot mogelijk te houden”, aldus Dirrix. “Er wordt zeker gekeken naar de mogelijkheden stoom of warm water te leveren aan externe afnemers. Er zijn nu nog geen concrete plannen, maar er zal zeker met potentiële afnemers gesproken worden op termijn.”

Essent_Centrale_Moerdijk

 

De afvalverbrandingscentrale van Attero staat vlak naast de westelijke insteekhaven van het Hollands Diep. Over de koelwaterinstallatie worden “al meer dan een jaar” gesprekken gevoerd met Havenschap Moerdijk, zegt Dirrix. Ook over een tracé voor de aantakking aan het 150 kV hoogspanningsnet wordt al enige tijd met Tennet overlegd.

Over de verdeling van de kosten kan volgens Dirrix globaal gezegd worden dat 80% gaat naar de koelinstallatie en de turbine. De resterende 20% van het geld gaat naar de aantakking aan het hoogspanningsnet, het bouwrijp maken en de projectkosten. Op welke manier Attero de EUR 100 mln bij elkaar wil krijgen maakt het bedrijf niet bekend. De plannen gaan nu eerst langs de Ondernemingsraad, die een adviserende rol heeft.

Over de afzet van de stroom maakt Attero zich volgens Dirrix weinig zorgen. In 2015 mag 55% van de elektriciteit opgewekt in afvalverbrandingsinstallaties gezien worden als duurzaam. “Duurzaam verkoopt goed en heeft voorrang op het net. Wij verwachten geen problemen met de verkoop”, aldus Dirrix.

Essent laat tegenover Energeia weten dat het stuklopen van de onderhandelingen het energiebedrijf niet aangerekend kan worden. “Wij hebben samen met Shell de afgelopen maanden diverse pogingen ondernomen om in contact te komen met Attero. Maar zonder resultaat”, zegt Essent-woordvoerder Ronald Sutmuller. “We hebben ze uitgenodigd om te praten over een geïntegreerde aanpak. Ze zijn hier niet op ingegaan. Het is ons niet duidelijk waarom.”

Volgens Sutmuller biedt onderlinge uitwisseling van stoom synergievoordelen. “Niet alleen commerciële voordelen, maar ook CO2-voordelen.” Essent is nog in gesprek met Shell over de voortzetting van stoomlevering. Die kan uit de eigen centrale komen. Sutmuller: “Het nieuws van Attero is nog vers en het is daarom te vroeg om verder op de alternatieven in te gaan.”

Dit artikel is gewijzigd op 28 januari 2015 9:43 uur. Eerder meldde Essent dat de centrale niet genoeg stoom produceert voor levering aan Shell. Dit blijkt echter wel zo te zijn.

Tijdo van der Zee

27 januari 2015
Copyright©, Energeia, 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s